×
Meniu

Ghid de comunicare referitor la vaccinul pentru Covid-19

Pe tot parcursul pandemiei, Autoritățile Publice Locale au depus toate eforturile pentru a opri răspândirea COVID-19 și să gestioneze eficient această criză fără precedent, care în continuare pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor.

Majoritatea țărilor din lume se confruntă în continuare cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri și decese. Pe fonul unei oboseli a populației, virusul se răspândește cu un ritm tot mai rapid, afectând tot mai multe comunități.

Unul dintre cele mai eficiente instrumente de luptă împotriva COVID-19 este vaccinarea. Astăzi, Republica Moldova are acces la vaccinuri sigure și eficiente. După exemplul altor state, autoritățile de sănătate din țara noastră au început campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită. Ea nu este obligatorie, dar în același timp, este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de infectare și riscul de a face o formă severă de boală.

Ca și alte țări,  Republica Moldova  se confruntă cu o anumită ezitare la vaccinare.

Din cauza multitudinii de informații false și manipulatorii, care apar în presă sau pe rețelele de socializare, oamenii sunt sceptici față de vaccinul care poate salva nu doar viața lor, dar și viața oamenilor dragi – rude, prieteni, cunoscuți.

Ca și în cazul COVID-19, când autoritățile au desfășurat o largă campanie de informare pentru a convinge oamenii despre pericolul pe care îl prezintă virusul pentru viața și sănătatea fiecăruia, la fel, și în cazul vaccinului împotriva COVID-19, trebuie să ne unim eforturile pentru a convinge cetățenii, că vaccinarea este singura soluție de a preîntâmpina infectarea și cea mai rapidă soluție de a reveni la normalitate.

Astăzi, practic nimeni nu mai poate nega existența virusului. Majoritatea familiilor din Moldova au cel puțin un apropiat sau un cunoscut care a fost infectat cu COVID-19 sau chiar a decedat din cauza  urmărilor grave ale bolii.

Muncind împreună, ne propunem să ajungem la același rezultat, ca fiecare familie din țară să aibă un apropiat sau un cunoscut care a fost vaccinat împotriva COVID-19 și nu a avut nici o reacție adversă severă, dar a făcut  imunitate, care îl va proteja de boală.

În calitatea Dumneavoastră de lideri ai comunităților pe care le conduceți, fiind un exemplu demn de urmat pentru cetățeni, facem apel la autoritatea și capacitatea de convingere pe care o aveți.

Împreună putem opri pandemia și salva cât mai multe vieți, printr-o campanie de vaccinare eficientă, care să acopere un număr cât mai mare de cetățeni.

Pentru a veni în ajutorul Dumneavoastră, am elaborat acest ghid, unde veți găsi cele mai frecvente întrebări despre vaccinarea împotriva COVID-19. Utilizați această informație pentru a convinge cât mai mulți cetățeni, care ezită să se vaccineze.

Continuare și mai multe informații găsiți în aceste broșuri: 

Broșură public RUS

OMS_Brosura RUS

OMS_Doza2_AZ