×
Meniu

Precizări necesare

Declaraţie pentru presă a dlui Alexandru Marandici,

                                                      director interimar al Dispensarului Republican de Narcologie

În data de 19 august a.c. pe www.jurnal.md, (https://www.jurnal.md/…/focar-de-covid-19-la-dispensarul-republican-de- narcologie-directorul-interimar-infectat-nu-ar-fi-respectat-carantina.html) a fost publicată o informaţie intitulată „Focar de COVID-19 la Dispensarul Republican de Narcologie: Directorul interimar infectat nu ar fi respectat carantina”. În ea se conţin afirmaţii care nu corespund realităţii, ceea ce mă determină să fac următoarele precizări:

1. Referitor la aserţiunea din titlu despre nerespectarea carantinei de către directorul interimar infectat. Este o aserţiune absolut falsă. Am fost externat din Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” pe 30 iulie a.c. Anterior, am trecut două teste la covid-19: pe 15 iulie a.c. (testul nr. D10081) şi pe 16 iulie a.c. (testul nr. D10285). Ambele teste au fost negative. Dat fiind faptul că maladia a decurs într-o formă extrem de gravă, după ultimul test negativ m-am aflat în carantină la acelaşi spital timp de 14 zile, urmând tratament până la 30 iulie a.c. inclusiv. După externarea din IMSP SCR, mi s-a acordat un concediu medical la domiciliu pentru continuarea tratamentului, ceea ce rezultă şi din fişa mea de externare care nu conţine nicio indicaţie privind necesitatea unei noi perioade de carantină sau izolare la domiciliu. Subliniez: concediul medical de după 30 iulie a.c. a fost pentru reabilitarea sănătăţii, dar nu pentru carantină sau izolare, precum se spune în informaţie. Evident, după 30 iulie a.c, oriunde m-aş fi aflat, nu aveam cum să încalc vreun regulament sau să infectez pe cineva, de aceea sunt total nejustificate afirmaţiile de genul: „… patru pesoane din Administraţia Dispensarului Republican de Narcologie au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus şi internate în spital”, deoarece „directorul interimar al Dispensarului, care a stat două luni în spital cu o formă gravă în urma infectării cu covid-19, după externare nu a respectat carantina”; „Alexandru Marandici /…/ pe 10 august trebuia să fie în izolare. El a mers în secţie, a încălcat regulamentul /…/ şi deja atâtea cazuri avem. Este o iresponsabilitate totală /…/” etc.

2. Referitor la numărul angajaţilor testaţi pozitiv la 17 august şi internaţi în spital. Deşi în informaţie se pretinde că sunt 4 angajaţi internaţi, apoi că sunt mai mulţi, ţin să precizez că au fost testate pozitiv 3 persoane şi niciuna nu este internată în spital, tratându-se la domiciliu.

3. Referitor la fraza cu tentă de denunţ din informaţie: „De la începutul pandemiei celor din administraţie, li s-au oferit doar câte şase măşti, iar de mănuşi nici vorbă”. Consider că reproşul cuprins în ea este nefondat. Conform Protocolului Clinic Naţional infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19) și altor acte normative ale MSMPS, cu echipamentul de protecție personală şi consumabilele se asigură personalul medical.

4. Referitor la existenţa unui oarecare conflict de interese, invocat în finalul informaţiei. La inţiativa mea, problema conflictului ce se prefigura a fost rezolvată la numirea mea în post prin delegarea unor atribuţii de funcţie către unul din vicedirectorii Dispensarului (Ordinul MSMPS nr. 20 din 6 februarie 2020).

5. Referitor la „refuzul” meu de a răspunde la telefon întrebărilor autorului informaţiei. Nu m-a contactat nimeni prin telefon, e-mail sau în alt mod.

În virtutea celor expuse, consider informaţia publicată la 19 august 2020 în jurnal.md, ca o denigrare a mea personală, voluntară sau involuntară, şi ca un atac nemotivat  asupra instituţiei pe care am onoarea să o conduc. Nu mă interesează varii jocuri de culise ale unor „hipervigilenţi amatori”. Fac abstracţie şi de modul de a se documenta al unor ziarişti, care în loc să apeleze la surse competente şi sigure, preferă surse care răspândesc falsuri. Menţionez în acest context că instituţia noastră are un purtător oficial de cuvânt, la care pot apela toţi cei interesaţi.

E regretabil că în această perioadă deosebit de dificilă în special  pentru medici, unii angajați din cadrul personalului nemedical practică zvonistica, cu implicarea presei. În consecinţă, medicii în loc să se dedice plenar pacienţilor trebuie să iroseasca timp pentru a demonta diferite falsuri şi insinuări. Sunt convins că personalul medical are nevoie de susţinerea întregii societăţi pentru a depăşi criza generată de COVID-19.

P.S. Prezenta Declaraţie  a fost remisă spre publicare Redacţiei Jurnal.md cu titlu de drept la replică. Decizia privind prezentarea scuzelor publice de rigoare rămâne la discreţia Redacţiei.

În caz de nepublicare a Declaraţiei, voi acţiona conform prevederilor legislaţiei în vigoare pentru asemenea situaţii.