×
Meniu

Top întrebări/răspunsuri despre vaccinarea anti COVID – 19

 1. Dacă mă vaccinez, mai este necesar să respect celelalte măsuri de protecție, cum ar fi: purtarea măștii, păstrarea distanței, etc.?

Răspuns: Da. Vaccinarea reprezintă cea mai sigură și mai rapidă metodă de protecție și de stopare a răspândirii pandemiei COVID – 19. Atingerea unui nivel cât mai ridicat de acoperire vaccinală este esenţială pentru imunitatea de „comunitate” (ţintă estimată de unii experţi la ~ 70% din populaţie). Important de menționat, că împreună, vaccinarea și respectarea măsurilor de prevenţie, cum ar fi: purtatul măștii, distanţarea fizică, igiena mânilor, ne vor oferi cea mai bună protecţie împotriva COVID-19.

 1. Persoanele vaccinate se pot infecta sau deceda din cauza COVID – 19?

Răspuns: Conform dovezilor disponibile, vaccinurile anti COVID – 19, aprobate pentru administrare au un nivel de protecție diferit de la 65 – 90%. În dependență de doza administrată sau tipul de vaccin este posibilă infectarea persoanelor vaccinate, în caz, dacă nu s-au dezvoltat anticorpi protectori suficienți, dar IMPORTANT este că, toate vaccinurile administrate protejează 100% de formele grave ale infecției și decese.

 1. Unde mă adresez, daca doresc să mă vaccinez?

Răspuns: Conform Planului național de imunizare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, responsabili de planificarea procesului de imunizare sunt conducătorii instituțiilor medicale publice, departamentale și private. Despre orice informație referitor la disponibilitatea vaccinurilor, etapele de vaccinare și punctele de vaccinare existente este necesar să vă adresați medicului DVS de familie sau să accesați platforma națională de informare despre vaccinarea împotriva COVID – 19: www.vaccinare.gov.md.

 1. Este necesar de realizat un control medical înainte de vaccinare?

Răspuns: Persoanele sănătoase nu necesită un examen medical detaliat înainte de vaccinare. Totuși, în unele cazuri se recomandă înainte de vaccinare, de adresat medicului de familie, inclusiv dacă:

 • aţi avut vreodată o reacţie alergică severă sau probleme la respiraţie după orice alt vaccin injectabil;
 • aveţi un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli sau din cauza unui tratament, care vă afectează sistemul imunitar;
 • sunteţi însărcinată sau alăptaţi;
 • aveți febră sau o acutizare a maladiilor preexistente.
 1. Cât timp după vaccinarea anti COVID – 19 voi fi protejat?

Răspuns: Este încă prea devreme pentru a putea estima durata protecției oferite de vaccinurile anti COVID-19. Nivelul de anticorpi măsurat la persoanele vaccinate în studiile clinice a fost mai ridicat, decât la persoane care au făcut boală. Durata protecției este încă în curs de evaluare în studiile clinice. Dar, cert este faptul, că protecția oferită de vaccin este lipsită de riscurile asociate dezvoltării bolii, ca în cazul unei eventuale infectări.

 1. Este adevărat, că unele vaccinuri pot condiționa formarea cheagurilor de sânge, care poate duce la deces?

Răspuns: Se vehiculează prin sursele mass-media informații privind dezvoltarea cheagurilor de sânge după vaccinarea împotriva COVID-19 cu anumite tipuri de vaccin. Pe baza informațiilor actuale, o relație de cauzalitate între vaccinul AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge este considerată plauzibilă, dar nu este confirmată. Sunt necesare studii specializate pentru a înțelege pe deplin relația potențială dintre vaccinare și posibilii factori de risc. Este important să rețineți că, deși sunt îngrijorătoare, aceste evenimente sunt foarte rare și pot apărea și în mod natural, cu un număr mic în rândul celor aproximativ 200 mln de persoane care au primit vaccinul COVID-19 AstraZeneca din întreaga lume (aproximativ 4 persoane au dezvoltat această afecțiune la fiecare milion de doze de vaccin administrate). Evenimentele adverse rare după imunizări trebuie evaluate în raport cu riscul deceselor cauzate de boala COVID-19 și cu potențialul vaccinurilor de a preveni infecțiile și de a reduce decesele cauzate de acestea. În acest context, trebuie remarcat faptul că, până la 01 aprilie 2021, cel puțin 2,86 milioane de oameni au decedat de boala COVID-19 la nivel mondial. Se monitorizează continuu reacțiile adverse post imunizare la nivel global și fiecare caz se studiază foarte minuțios. În Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de formare a cheagurilor de sânge după imunizarea anti COVID – 19.

 1. Care vaccin anti COVID este mai eficient?

Răspuns: Pentru a fi declarat sigur și eficient, un vaccin trebuie să treacă printr-o serie de teste și trebuie să îndeplinească standarde riguroase, asemenea oricărui alt vaccin sau medicament aprobat pe piață. Vaccinurile utilizate în Republica Moldova sunt recomandate de către OMS ca fiind calitative, sigure și eficiente. Oamenii de știință din întreaga lume dezvoltă multe tipuri de vaccinuri potențiale pentru COVID – 19. Aceste vaccinuri sunt concepute pentru a învăța sistemul imunitar să recunoască și să blocheze în condiții de siguranță, virusul care cauzează COVID-19. În dependență de tipul vaccinului, imunitatea dobândită variază diferit de la 65 – 95% (nici un vaccin dezvoltat până acum nu oferă o protecție de 100%).

 1. Pe cine contactez daca am careva reacții adverse după vaccinare?

Răspuns: La apariția unor reacții adverse post vaccinare contra COVID – 19 trebuie să vă adresați medicului de familie pentru a fi monitorizate aceste evenimente și pentru a vă oferi recomandări pentru ameliorarea stării

 1. Cum se respectă confidențialitatea datelor personale a persoanelor vaccinate?

Răspuns: Monitorizarea nivelului de acoperire vaccinală, a siguranței și eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19 se realizează cu ajutorul platformelor electronice, respectându-se legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal.

 1. Pot să mă vaccinezi cu alt vaccin pentru doza a 2-a, decât prima doză?

Răspuns: Studiile clinice din unele țări analizează posibilitatea de a utiliza pentru a doua doză un alt vaccin. Potrivit ultimilor actualizări ale Comitetului Științific al Institutului Robert Koch privind recomandările de imunizare împotriva COVID-19, se recomandă ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit deja prima doză de vaccin cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca (Vaxzevria) să primească o doză de vaccin ARNm în locul celei de-a doua doză de vaccin AstraZeneca (program heterolog de vaccinare). Comitetului Științific al Institutului Robert Koch recomandă ca vaccinarea cu vaccinul ARNm să fie administrată la interval de 12 săptămâni după vaccinarea inițială cu vaccinul AstraZeneca. Motivele pentru intervalul de vaccinare recomandat sunt:

 • Datele din studiile esențiale au arătat că eficacitatea primei doze de vaccin AstraZeneca a rămas constantă timp de 3 până la 12 săptămâni după vaccinare.
 • De asemenea, s-a demonstrat că la vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, efectul protector crește semnificativ după două doze de vaccin, când intervalul de vaccinare este prelungit de la <6 la 12 săptămâni.
 1. Vaccinurile pot provoca boala COVID – 19?

Răspuns: NU. Vaccinurile împotriva COVID-19 și nu conțin componente ale virusului capabile să declanșeze boala. Trebuie de menționat, că după vaccinare, organismul uman are nevoie de o perioadă de câteva săptămâni pentru a produce anticorpii necesari. Prin urmare, o persoana vaccinată se poate infecta cu virusul care cauzează COVID-19 chiar înainte sau după vaccinare.

 1. Vaccinurile existente în Republica Moldova protejează împotriva tuturor tipurilor de coronavirus?

Răspuns: Se estimează ca vaccinurile COVID-19 să ofere cel puțin o anumită protecție împotriva noilor variante de virus și sunt eficiente în prevenirea bolilor grave și a decesului. Acest lucru se datorează faptului că aceste vaccinuri creează un răspuns imun larg și orice modificare sau mutație a virusului nu ar trebui să facă vaccinurile complet ineficiente. Dacă oricare dintre aceste vaccinuri devine mai puțin eficient împotriva uneia sau mai multor variante, va fi posibil să se schimbe compoziția vaccinurilor pentru a se proteja împotriva acestor variante. Datele continuă să fie colectate și analizate cu privire la noile variante ale virusului COVID-19.

 1. Ce voi simți după administrarea primei doze de vaccin?

Răspuns: Ca și orice vaccin sau medicament administrat sunt posibile reacții adverse post imunizare. Acest reacții sunt de scurtă durată și nu apar la toate persoanele. Acest fapt nu indică gradul de eficacitate al vaccinului. De obicei se întâlnesc reacții ușoare sau moderate, care dispar peste 1 -2 zile de la vaccinare

 1. Reacțiile adverse după administrarea celei de a doua doze sunt mai frecvente?

Răspuns: În dependență de tipul de vaccin administrat, reacția individuală a organismului, starea sistemului imun, etc. – reacțiile adverse pot să se manifeste diferit: fie apar mai frecvent după prima sau după a doua doză, în timp ce unele persoane pot să prezinte niciun efect advers. Aceste efecte adverse vă pot afecta temporar activitățile zilnice, dar ele dispar în decursul a una sau două zile și vorbesc despre formarea răspunsului imun și indică faptul că vaccinul este efectiv.

 1. De ce am nevoie de doua doze de vaccin?

Răspuns:Vaccinurile ce conțin ARN necesita administrarea a doua doze pentru a oferi o mai bună protecție, adică o cantitate de anticorpi suficienți pentru a ne proteja maximal posibil de infectare și de formele grave ale infecției COVID – 19.

Toate evenimentele post imunizare sunt reacții obișnuite, incluse în instrucțiunea vaccinului, care apar în primele 24 ore de la vaccinare și dispar pe parcursul a două zile de la apariție.

Până în prezent, în Republica Moldova reacții adverse grave nu au fost raportate.